Ziua de 15 ianuarie, aleasă ca Zi a Culturii Naționale, reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889).
Poet, prozator, dramaturg și jurnalist, a fost socotit de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.
,,Eminescu a fost o personalitate copleșitoare, care i-a impresionat pe contemporani prin inteligență, memorie, curiozitate intelectuală, cultura de nivel european, bogăția și farmecul limbajului. Din acest motiv putem spune că "fără Eminescu am fi mai altfel și mai săraci" (Tudor Vianu)
"A vorbi de poet este ca și cum ai striga într-o peșteră vastă...Nu poate să ajungă vorba până la el, fără să-i supere tăcerea. Numai graiul coardelor ar putea să povestească pe harpă și să legene, din depărtare, delicata lui singurateca slavă"
(Tudor Arghezi).
"Astfel se stinse în al optulea lustru de viață cel mai mare poet pe care l-a ivit și-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc. Ape vor seca în albie și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va veșteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale".
(George Călinescu )
,, Vreme trece, vreme vine, Multe trec pe dinainte,
Toate-s vechi şi nouă toate; În auz ne sună multe,
Ce e rău şi ce e bine Cine ţine toate minte
Tu te-ntreabă şi socoate; Şi ar sta să le asculte?... Nu spera şi nu ai teamă, Tu aşează-te deoparte,
Ce e val ca valul trece; Regăsindu-te pe tine,
De te-ndeamnă, de te cheamă, Când cu zgomote deşarte
Tu rămâi la toate rece. Vreme trece, vreme vine."...
Glossă
( fragment)